eKURSUS - Permohonan Kursus ICT Unit Pengurusan Maklumat Negeri Terengganu
KANDUNGAN KURSUS

ANDROID

Objektif


Introduction to Android Develepment adalah kursus tatacara penggunaan android kepada komputer

Kandungan


Kelayakan Peserta

Pegawai Teknologi Maklumat, Penolong Pegawai Teknologi Maklumat

ADOBE ILUSTRATOR

Objektif


Adobe Illustrator merupakan salah satu produk keluaran Adobe yang begitu popular dan sering kali digunakan dalam menghasilkan lukisan-lukisan vector. Ia selalu digunakan oleh pereka-pereka grafik untuk menghasilkan lakaran-lakaran seperti kartun, gambar rajah, carta dan logo. Tidak seperti fail-fail imej yang lain, Illustrator menggunakan persamaan matematik untuk melukis sesuatu bentuk itu. Ini menjadikan grafik dalam bentuk vektor boleh diubah saiz dalam skala yang besar tanpa menjejaskan resolusi sesuatu imej itu (imej pecah).

Kandungan


Kelayakan Peserta

Peserta yang telah mengikuti kursus Adobe Photoshop dan GIMP

ADOBE PREMIERE

Objektif


Adobe Premiere merupakan software editing video yang mempunyai dua jenis track iaitu video track (visual) dan audio track (audio) dan menggunakan sistem multiple track. Video track adalah bagian dari timeline yang menampung pelbagai jenis objek edit yang berbentuk visual seperti video, gambar, teks (title) dan video effect. Manakala audio track tempat untuk pelbagai jenis objek edit audio seperti muzik, narasi dan audio effect.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Pegawai/kakitangan yang terlibat dengan bidang tugas multimedia.

PEMBANGUNAN APLIKASI MOBILE : APPGEN

Objektif


Menerangkan langkah-langkah untuk membangunkan aplikasi mobile dengan menggunakan tool AppGen. Menerangkan cara-cara menyelenggara dan menguruskan aplikasi mobile agensi dengan menggunakan tool AppGen Menghasilkan aplikasi mobile yang mempunyai ciri-ciri interaktif dengan menggunakan tool AppGen

Kandungan


Kelayakan Peserta

Terbuka Kepada Peserta Yang Berminat.

MEMBINA BLOG

Objektif


Blog (singkatan untuk web log dalam bahasa Inggeris) ialah sebuah laman web yang kemasukan-kemasukannya ditulis menurut urutan kronologi dan dipaparkan dengan tertib.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Pegawai/kakitangan yang boleh menggunakan internet

TATACARA DAN PENGENDALIAN DRONE

Objektif


Tatacara penggunaan dan mengendalikan drone dengan sempurna dan data tag geo bagi penandaan untuk dimasukkan dalam google maps, maklumat peta dan ArcGIS

Kandungan


Kelayakan Peserta

Jabatan yang mempunyai drone

EMEL RASMI

Objektif


Memberi pendedahan kepada pegawai dan kakitangan berkaitan dengan tatacara penggunaan emel rasmi negeri dalam urusan rasmi

Kandungan

1. Penggunaan Emel Rasmi Negeri dalam urusan surat menyurat

Kelayakan Peserta

Semua pegawai dan kakitangan

FILE MAKER PRO

Objektif


Filemaker adalah software database. Digunakan untuk membuat system database, sama seperti halnya software word processing yang digunakan untuk membuat dokumen, atau excel yang digunakan untuk membuat spreadsheets.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Pegawai/kakitangan yang terlibat dengan kewangan dan lain-lain peserta yang berminat.

FILEMAKER PRO ADVANCED

Objektif


Lanjutan daripada kursus yang lebih tinggi

Kandungan


Kelayakan Peserta

Peserta yang pernah mengikuti kursus FileMaker Pro Basic

GNU IMAGE MANIPULATION PROGRAM - GIMP

Objektif


Kursus ini akan memberikan pengetahuan asas bagaimana menggunakan perisian iaitu melalui penggunaan pelbagai tool di dalam “Toolbox”untuk merekabentuk grafik dan menyunting foto/objek dengan mudah.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Semua pegawai yang berminat didalam membangun/merekacipta grafik

ASAS KOMPUTER, INTERNET DAN EMEL

Objektif


Memberi Pendedahan Awalan Tentang Komputer Seperti Penggunaan Os Wndows Yang Merangkumi Windows Desktop Bersekali Perisian Microsoft Office Secara Asasnya Serta Tatacara Penggunaan Internet Serta Emel

Kandungan


Kelayakan Peserta

Keutamaan Kepada Peserta Yang Tiada Asas Tentang Komputer Dan Yang Belum Lagi Mengikuti Kursus Yang Berkait Ict

ADOBE INDESIGN

Objektif


Ia boleh digunakan untuk membuat kerja-kerja seperti poster, risalah, risalah, majalah, surat khabar dan buku-buku. InDesign juga boleh menerbitkan kandungan yang sesuai untuk peranti tablet sempena Adobe Digital Penerbitan Suite. Pereka grafik dan artis pengeluaran adalah pengguna utama, mencipta dan meletakkan keluar penerbitan berkala, poster, dan media cetak. Ia juga menyokong eksport ke EPUB format SWF dan untuk mewujudkan e-buku dan penerbitan digital, termasuk majalah digital, dan kandungan yang sesuai untuk kegunaan pada komputer tablet. Di samping itu, InDesign menyokong XML, style dan markup pengekodan lain, menjadikan ia sesuai untuk mengeksport kandungan teks ditandakan untuk digunakan dalam lain format digital dan dalam talian.

Kandungan

1. Ia boleh digunakan untuk membuat kerja-kerja seperti poster, risalah, risalah, majalah, surat khabar dan buku-buku. InDesign juga boleh menerbitkan kandungan yang sesuai untuk peranti tablet sempena Adobe Digital Penerbitan Suite. Pereka grafik dan artis pengeluaran adalah pengguna utama, mencipta dan meletakkan keluar penerbitan berkala, poster, dan media cetak. Ia juga menyokong eksport ke EPUB format SWF dan untuk mewujudkan e-buku dan penerbitan digital, termasuk majalah digital, dan kandungan yang sesuai untuk kegunaan pada komputer tablet. Di samping itu, InDesign menyokong XML, style dan markup pengekodan lain, menjadikan ia sesuai untuk mengeksport kandungan teks ditandakan untuk digunakan dalam lain format digital dan dalam talian.

Kelayakan Peserta

Terbuka kepada peserta yang berminat

MEMBINA LAMAN WEB JOOMLA

Objektif


Joomla! adalah salah satu aplikasi yang digunakan untuk membuat atau membangun sebuah website dinamis yang dilengkapi berbagai fasilitas yang mendukungnya. Joomla! termasuk dalam kategori aplikasi CMS (Content Management System) open source, artinya dapat Anda pergunakan dengan sebebas-bebasnya atau bebas untuk mengoperasikannya.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Pegawai/kakitangan yang terlibat dengan laman web jabatan

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM

Objektif


Adobe Photoshop Lightroom adalah software pengolah photo yang sesuai untuk para Fhotografer, Aplikasi ini memang sangat baik jika digunakan untuk mengolah photo secara profesional, berbeza dengan Adobe Photoshop yang diperuntukan selain retouch photo juga untuk membuat suatu manipulasi photo, sedangkan Adobe Photoshop Lightroom lebih ke arah Retouch photo dan permainan efek warna.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Peserta yang mempunyai minat dalam kerja-kerja mengambil gambar dan yang sudah mengikuti kursus Adobe Photoshop

LINUX DESKTOP DAN WINDOWS

Objektif


Memberi pengetahuan mengenai sistem pengoperasian Linux dan Windows XP.

Kandungan

1. Pengenalan kepada Linux.

Kelayakan Peserta

Tiada kelayakan yang diperlukan.

OPENOFFICE CALC

Objektif


Open Office Calc adalah untuk mengembangkan penggunaan aplikasi Open Source. Calc dalam open office bersamaan dengan Microsoft Excel. Dalam pembelajaran ini akan diterangkan persamaan open office calc dan juga microsoft excel. Diajar untuk mencipta helaian,Pembiasaan penggunaan “cell”,”column” dan “row”,Memasukan data ke dalam helaian kerja,Memformat “cell” dan text/data,Mencipta formula untuk pengiraan,Menghasilkan carta dan Menyimpan fail/helaian kerja.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Terbuka kepada semua.

OPENOFFICE CALC DAN WRITER

Objektif


Kursus Open Office Writer dan Calc adalah bersamaan dengan microsoft word dan excel. Kursus ini adalah dari sumber perisian terbuka.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Terbuka kepada semua pegawai dan kakitangan.

MICROSOFT OFFICE WORD DAN EXCEL

Objektif


Memberi pendahan kepada peserta untuk mempelajari aplikasi microsoft office word, excel dan power point peringkat pertengahan

Kandungan


Kelayakan Peserta

Terbbuka kepada peserta yang mempunyai asas microsoft office

OPENOFFICE WRITER

Objektif


Open Office Writer Adalah Untuk Mengembangkan Penggunaan Aplikasi Open Source. Mengenali komponen tetingkap/menu Open Office.org Writer, Mencipta dokumen, Menyimpan/menutup dokumen, Membuka fail/dokumen, Menaip dan Menyunting text, Memformat text dan Mencipta “table”. Open office writer akan persamaan dengan microsoft word.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Terbuka kepada semua

POWER BI

Objektif


Merupakan layanan berbasic cloud yang berfungsi untuk memvisualisasi data secara lebih mudah, interaktif dan live

Kandungan


Kelayakan Peserta

Terbuka pegawai gred 19 keatas

PENYELENGGARAAN KOMPUTER

Objektif


Kursus Penyelenggaraan Komputer ini adalah dibentuk bagi pengguna-pengguna akhir untuk memahami bagaimana komputer berfungsi dan sekaligus mengetahui bagaimana untuk memelihara, mengesan dan membaikpulih masalah atau keroasakan kecil yang berhubungkait dengan komputer. Kursus ini mendedahkan teori-teori dan latihan praktikal mengenai aspek-aspek pemasangan, Penjagaan dan peningkatan program.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Pegawai/kakitangan yang berminat kepada penyelenggaraan komputer

PENGENALAN KEPADA KOMPUTER

Objektif


Peserta-peserta akan memperolehi pengetahuan dan kemahiran mengenai apa itu komputer, komponen-komponennya dan bagaimana ianya berfungsi.

Kandungan

1. Membuka fail atau folder.
2. Menyimpan fail.
3. Memindah Fail atau Folder

Kelayakan Peserta

Tiada kelayakan yang diperlukan.

PREZI DESKTOP

Objektif


Prezi adalah sebuah perisian untuk persembahan berasaskan internet (SaaS). Selain untuk persembahan, Prezi juga boleh digunakan sebagai alat untuk meneroka dan berkongsi idea di atas kanvas maya. Prezi menjadi unggul kerana program ini menggunakan en: Zooming User Interface (ZUI), yang membolehkan pengguna Prezi untuk memperbesar dan memperkecil paparan media persembahan mereka.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Pegawai/kakitangan yang mempunyai bidang kerja

ADOBE PHOTOSHOP

Objektif


Photoshop juga penciptaan perisian imej serta penyunting. Photoshop boleh membuat apa-apa kesan atau gaya yang diperlukan dalam lukisan atau lukisan atau susun atur. Terdapat perisian grafik yang boleh melakukan kerja-kerja khusus yang lebih cepat dan lebih cekap daripada Photoshop (seperti pelukis untuk kesan cat realistik), tetapi Photoshop boleh melakukan semuanya dalam satu program.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Terbuka kepada peserta yang berminat.

ADOBE PHOTOSHOP ADVANCED

Objektif


Lanjutan Adobe Photoshop ke tahap yang lebih tinggi

Kandungan


Kelayakan Peserta

Peserta yang pernah mengikuti kursus Adobe Photoshop

DASHBOARD POWERPIVOT

Objektif


Mengaplikasikan Power Pivot untuk melakukan analisis data dengan menggunakan perisian Microsoft Excel 2013 dengan betul Menggunakan ciri - ciri PowerPivot dalam melaksanakan analisis data. Menerangkan kaedah pivoting.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Terbuka Kepada Peserta Yang Mempunyai Pengetahuan Berkait Dengan Open Office Calc Dan Microsof Excel

PYHTON

Objektif


Mencipta dan membangunkan sistem berdasarkan program Pyhton

Kandungan


Kelayakan Peserta

Pegawai dan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat

ASAS RANGKAIAN DAN KESELAMATAN ICT

Objektif


Memberi pendedahan kepada penjawat awam asas rangkaian dan keselamatan ICT bagi menyelesaikan masalah-masalah teknikal berkait dengan rangkaian

Kandungan


Kelayakan Peserta

Pegawai Teknologi Maklumat, Penolong Pegawai Teknologi Maklumat, Juruteknik Komputer dan pegawai-pegawai yang dipertanggungjawab menjaga sistem rangkaian dijabatan masing-masing

DESKTOP SCRIBUS

Objektif


Scribus Adalah Software Perisian Terbuka . Scribus Memiliki Kemampuan Sebagai Aplikasi Desktop Publishing Yang Lawannya Adalah Software-software Komersial Seperti Pageplus, Quarkxpress Or Adobe Indesign. Ia Juga Boleh Membuat Animasi Dan Interaktif Persembahan Pdf Dan Bentuk.

Kandungan


Kelayakan Peserta

Terbuka Kepada Peserta Yang Berminat.

MICROSOFT EXCEL VBA

Objektif


VBA bermaksud Visual Basic for Applications di mana penggunakan boleh membangunkansendiri aplikasi ringkas dengan hanya menggunakan MS Excel dengan menggunakan bahasa VBAyang boleh difahami oleh MS Excel dan ia akan menjalankan segala yang telah diprogramkan.Untuk membangunkan program VBA, pengguna akan membuat programming di dalam VisualBasic Editor

Kandungan


Kelayakan Peserta

Terbuka kepada peserta yang mempunyai pengetahuan berkait dengan open office calc dan microsof excel

MEMBINA DAN PENGENDALIAN WEBSITE

Objektif


Mencipta laman sesawang menggunakan free website temple dan pengendalian sesawang

Kandungan


Kelayakan Peserta

Terbuka kepada semua